- 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oleju
Sposób wykonania:
Jajka, olej i czosnek miksujemy przy pomocy blendera. Dorzucamy pokrojoną drobno lub zmieloną wątrobę. Dodajemy mąkę, żeby otrzymać niezbyt lejące się ciasto. Całość wylewamy do blaszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach wyciągamy ciasto z pieca. Kroimy na kawałki pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku.
Jeżeli chcemy, żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde… włożyć kawałki na blachę i suszyć w lekko ciepłym piekarniku (50 st. C) ok. 30 min. Wysuszone kawałki mają dłuższy okres przechowywania.
Jajka, olej i czosnek miksujemy przy pomocy blendera. Dorzucamy pokrojoną drobno lub zmieloną wątrobę. Dodajemy mąkę, żeby otrzymać niezbyt lejące się ciasto. Całość wylewamy do blaszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach wyciągamy ciasto z pieca. Kroimy na kawałki pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku.
Jeżeli chcemy, żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde… włożyć kawałki na blachę i suszyć w lekko ciepłym piekarniku (50 st. C) ok. 30 min. Wysuszone kawałki mają dłuższy okres przechowywania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz